Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hrad Bítov

Hrad Bítov patří k nejstarším hradům u nás. Tyčí se na ostrohu nad Vranovskou přehradou. V jedenáctém století byl v historických pramenech zmiňován jako královský hrad. Obydlen byl soustavně až do konce druhé světové války.

Hrad byl důležitým opěrným bodem Přemyslovců. Vystavěn byl na úzkém skalnatém ostrohu asi 70 m nad hladinou říčky Želetavky, která ostroh obtéká. Podle místních nálezů existovalo již v 8. až 9. století v blízkosti hradu Velkomoravské hradisko. Svědčí o tom archeologické nálezy na blízkém Palliardiho hradisku z mladší doby kamenné, železné i hradištní a vykopávky z pohřebiště na protějším břehu Želetavky z doby Velkomoravské říše.

První písemná zmínka o Bítově pochází ze zakládací listiny kapituly ve Staré Boleslavi, datované k roku 1046. Jádro listiny dovoluje předpoklad, že hrad Bítov byl založen knížetem Břetislavem I. (1003-1055). Souvislá pevnostní linie hradů chránících česko-rakouskou hranici se zde, na řece Dyji, ustálila na počátku 12. století.

Původně dřevěný hrad (zbudovaný na místě někdejšího sídlištního hradiska) byl jako zeměpanský hrad, střežící jižní hranici země, nahrazen brzo hradem kamenným. Z počátku 13. století se dochovala západní břitová věž. Bítov, který býval centrem jednoho z šesti moravských krajů, se po vymření Přemyslovců dostává (1307) na víc než dvě stě let do rukou nezkrotných Lichtemburků.

Mezi lety 1811 - 1863 byl již pustnoucí hrad za hrabat Františka a jeho syna Jindřicha z Daunů konečně upraven do dnešní, převažující novogotické podoby. Novogotický je zejména ráz palácových interiérů, určovaný jedinečnou kolekcí romantických iluzivních maleb.

Od roku 2003 je znovu po 33 letech otevřena výběrová expozice nejvýznamnějších exemplářů slavné bítovské zbrojnice. Zbrojnice je umístěna do původních prostor, kde byla uložena od 18. století, doložených fotografií z r. 1880.

Bizarní kouzlo Bítova dotváří početné sbírky zoopreparátů - upomínka na sběratelskou činnost posledního majitele, Jiřího, barona Haase (+1945) a jeho slavnou bítovskou zoologickou zahradu, jednu z největších soukromých ZOO na kontinentě. Nejvyhledávanější je kolekce padesáti vycpaných psů nejrůznějších ras, největší toho druhu na světě vůbec.

Návštěvní doba a vstupné

Otevřeno:
duben, říjen: sobota,neděle, svátky 9 - 16, květen - červen, září úterý-neděle 9-17, červenec-srpen úterý-neděle 9-18, polední přestávka 12-12,45, poslední prohlídka před 1 hod. před koncem otevírací doby, leden-březen objednávky 9-14 h.

Cena:
Kč pro české/cizojaz.výpravy: I.okruh: 95/190, senioři,studenti, 65/160, inval.,děti od 6 let 55/150, děti 3-6 let, MŠ a ZTP 25 Kč

Další informace najdete na http://www.hradbitov.cz/

Článek byl zobrazen 1 112 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA