Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Dačice

Na rozhraní Čech a Moravy leží město Dačice, kde stojí i starý a nový zámek, který je pro výletníky vděčnou turistickou zastávkou. Původní středisko panství bylo v nedalekém Bílkově, za pánů z Hradce však bylo  přeneseno do Dačic. Dačice byly v 16. století centrem rozsáhlého panství Krajířů z Krajku, šlechtického rodu pocházejícího z Korutan.

Zámecké budovy byly postaveny až za Krajířů z Krajku (1459-1610), kdy byl postaven renesanční palác Starý zámek a následně Nový zámek (1591), který prodělal barokní přestavbu (1733) a empírovou úpravu (1816-33). Pozdější osudy města a panství jsou spojeny s rodem Dalbergů (1809-1940). Po smrti Johanna z Dalbergu (1909 – 1940) se stal zámek nakrátko majetkem rodu Salm-Salm, v roce 1945 byl zestátněn a zpřístupněn veřejnosti.

Zámecká kaple Nanebevzetí Panny Marie byla postavena v roce 1910 podle návrhu vídeňského architekta Hanse Prutschera. Prutscher je také autorem oltáře zhotoveného v roce 1911 ve stylu pozdní vídeňské secese.

Zámek má vlastní expozici, dobře zachované interiéry jsou z doby posledních dvou majitelů – Dalbergů a Salmů; kromě toho je zde expozice dačického muzea. Prohlídkovou trasu tvoří reprezentační sály s portrétní galerií, velké empírové schodiště, obytné místnosti s empírovým zařízením a dva sály knihovny. Zámeckou knihovnu vybudovali členové šlechtických rodů Steinů a Dalbergů. Knihy jsou umístěny jednak v sále s empírovou výzdobou a zařízením ze 30. let 19. století, a zejména ve velké pozdně secesní knihovně zařízené podle návrhu architekta Hanse Prutschera v roce 1909.

Při prohlídce dačického zámku mohou návštěvníci spatřit téměř tři desítky hodin, které jsou pečlivě udržovány stále vchodu.Většina z nich pochází z kmenového mobiliáře, tedy z majetku bývalých majitelů zámku, ostatní byly do Dačic přivezeny po zpřístupnění zámku z jiných zámeckých sbírek.

Za zámkem se jihozápadně na svažitém terénu o rozloze 10 ha rozkládá zámecký přírodně-krajinářský park. Je bohatý množstvím stromů, keřů a bylin, zastoupených v mnoha druzích.

Zámek poskytuje návštěvníkům možnost kulturního zážitku prohlídkou jeho interiérů, prohlídkou expozice a výstav Městského muzea, které sídlí v jižním křídle, nebo možnost odpočinku na nádvoří či procházky v zámeckém parku. Za letních večerů ožívá nádvoří také koncerty a divadelními představeními.

Více informací najdete na  http://www.zamek-dacice.eu/

 

Článek byl zobrazen 1 202 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA