Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dětenice

Pozdně barokní zámek Dětenice se nachází v jižní části okresu Jičín a jihovýchodní části Českého ráje. Krásný do červena zbarvený zámek Dětenice leží na samém okraji Českého ráje, nedaleko obce Libáň. Jedná se o dvoupatrovou čtvercovou budovu s třípatrovou věží a portikem. Součástí areálu jsou též budovy purkrabství a podzámčí.

Podle pověsti vznikly Dětenice za vlády knížete Oldřicha v 11. století. Ten ve zdejších lesích našel opuštěné děti, kterým nechal postavit ves a na jejich počest ji pojmenoval Dětenice.

Původně tvrz ve stejnojmenné obci, která je doložená již r. 1404, byla renesančně přestavěna koncem 16. století, a v letech 1762 - 1765 za správy Jana Kristiána hraběte Clam-Gallase upravena do podoby pozdně barokního zámku. Zámek patřil mnoha majitelům, jedním z nich byl i Albrecht z Valdštejna, který ho získal v roce 1618. Renesanční zámek prošel barokní a později i klasicistní úpravou. V roce 1998 se zámku blýsklo na lepší časy. Zámek koupili manželé Ondráčkovi a po rozsáhlé rekonstrukci zámek zpřístupnili veřejnosti.

Řád maltézských rytířů představuje přísně výběrové duchovní společenství laiků a kněží k šíření křesťanských a rytířských ideálů Suverénní vojenský a špitální řád sv. Jana Jeruzalemského z Rhodu a z Malty, jak zní oficielní název Řádu maltézských rytířů, představuje nejstarší rytířský řád celého křesťanstva a je zároveň jediný ze všech vojenských řádů, jehož historická kontinuita nebyla nikdy přerušena. . Zámek Dětenice byl jediným zámkem v Čechách, který kdy řád vlastnil.

Zámek Dětenice nabízí svým návštěvníkům kromě prohlídkového okruhu a netradiční květinové výzdoby, také ojedinělou sbírku Maltézských rytířů a sbírku loveckých trofejí. Při prohlídce zámku navštíví hosté celkem 16 pokojů, které jsou stylově zařízeny. Uvidí krásný pánský salonek s loveckými nástěnnými výjevy, hudební salonek, dámský salonek zařízený do červena a v hlavní vstupní místnosti je k vidění unikátní sbírka lodních děl. Výzdobu zámku doprovázejí lovecké trofeje, dobový nábytek, křišťálové lustry, vzácné obrazy či stylové hodiny.

Hned vedle zámku stojí středověká krčma, která věrně kopíruje zvyky své doby, a pivovar.

Návštěvní doba
duben a říjen: sobota, neděle, svátky od 10 – 17 hod.
květen až září: denně mimo pondělí od 10 – 17 hod.

Více informací najdete na http://www.zamekdetenice.cz/

 

Článek byl zobrazen 886 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA