Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Doudleby nad Orlicí

Zámek v Doudlebách nad Orlicí stojí v místech, kde již ve 13. století existovala dřevěná středověká tvrz s hospodářským dvorem. Renesanční zámek Doudleby nad Orlicí je vystavěný na místě tak zvané Kamenné tvrze. Po vystřídání řady držitelů svobodné části Doudleb ve 13. až 16. století, roku 1562 koupil doudlebské zboží Mikuláš starší z Bubna.

Původně sloužil jako letní sídlo, později byl využíván jako lovecký zámek. Bez zajímavosti není, že rod Bubnů stavbu vlastní (s výjimkou let 1948-1993) nepřetržitě. Pozdně renesanční objekt byl budován od roku 1585 až do začátku 17. století. Zámek je čtyřkřídlový, jednopatrový, s raně barokními přízemními arkádami do čtvercového nádvoří.

Nový historický velkofilm Juraje Jakubiska o kontroverzní hraběnce Alžbětě Bathoryové se natáčel mimo jiné i v prostorách doudlebského zámku. Důležitou roli ve snímku hraje zámecké nádvoří s renesančními sgrafity, v několika scénách spatříte i interiéry (např. jídelnu s barokními kamny).

Doudlebský zámek má tzv. „obranný charakter“ v tom smyslu, že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran. Uvnitř dvůr v přízemí obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy. Ty původně nesly dřevěnou pavlač, která byla roku 1630 nahrazena kamenným ochozem. Z této doby pochází také kamenný vstupní portál do zámku.

Na celé stavbě zevně i v nádvoří lze obdivovat pozoruhodnou renesanční sgrafitovou výzdobu z roku 1590. Místnosti 1. patra jsou většinou uzavřeny zrcadlovými stropy, zdobenými štukami a barokními malbami z konce 17. století, inspirovanými antickým Řeckem. Navštívit můžete i zámeckou kapli sv. rodiny, křížovitě klenutou, zdobenou štukami, vystavěnou a vyzdobenou od 60. let 17. století do konce 17. století. Na klenbě najdete vyobrazené postavy světců.

Z architektonického hlediska je zámek Doudleby velmi zajímavý – jedná se o renesanční skvost se sgrafity jak na vnější fasádě, tak i na vnitřním dvoře a dokonce i na sedm metrů vysokých komínech. Za povšimnutí stojí vzácné nástropní malby, ve třech sálech jsou k vidění i tzv. emblémy, které v sobě skrývají hádanky a svojí vizuální strukturou připomínají stavbu renesančních sonetů, jak je proslavil William Shakespeare.

Nevelký, ale půvabný zámek je dílem italských renesančních umělců. Unikátní sgrafitová výzdoba, pokrývající všechna vnější i vnitřní průčelí, je vysoce ceněna odborníky i širokou veřejností. Přijměte pozvání na prohlídku vzácných interiérů a nenechte si ujít procházku zámeckým parkem v sousedství nově zbudované obory.

Návštěvní doba
Květen a červen: Út–Ne: 9:00–17:00
Červenec a srpen: Út–Ne: 9:00–18:00
Září a říjen: Út–Ne: 9:00–17:00

Vstupné:
Dospělí: 80,- Kč
Děti, důchodci, studenti: 50,- Kč
Rodiny: 210 Kč
Skupiny: sleva 10,- Kč/os.

Více informací najdete na http://www.zamek-doudleby.cz/

Článek byl zobrazen 786 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA