Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Muzeum moravského mincovnictví – Kroměřížská mincovna

Nově zrekonstruovaná budova muzea moravského mincovnictví včetně stálých expozic byla slavnostně otevřena a zpřístupněna veřejnosti v roce 1998 v rámci V. numismatického sympozia. Tehdy se Kroměřížská mincovna dočkala zasloužené obnovy díky podpoře sponzorů a Nadace Kroměřížské mincovny.

S výjimkou několika přechodných období se v Kroměříži odehrávala veškerá ražba mincí v novověku. Císař Rudolf II. ve své listině udělené kardinálu Dietrichsteinovi 5. ledna 1608 přenáší do Kroměříže mincovní právo olomouckých biskupů ze zaniklého hradu Podivína.

Dnešní budova kroměřížské mincovny na Sladovnickém předměstí, poslední dochovaná na Moravě, pochází z roku 1665. Biskupská mincovna na Sladovnách byla založena biskupem Karlem II. z Liechtensteina-Castelcoma hned zkraje jeho vlády v Kroměříži. Následující léto 1666 zde byly vyraženy první mince. V Kroměříži nebyla jen tak ledajaká výroba mincí, ale zásluhou kvalitních pracovníků, zde vznikalo plastické ztvárnění aversu a reversu mince či medaile.

Takový mistr byl například Kryštof Hoffmann, který se v roce 1670 stal autorem portrétní medaile biskupa Karla II. Liechtensteina-Castelcoma. Zásluhou vynikající výtvarné úrovně a poctivé řemeslné práce patřily kroměřížské ražby k obdivovaným dobovým platidlům a posléze ke sběratelsky vyhledávaným numismatickým atributům. Biskupská mince se zde razila až do roku 1756, kdy z ní vyšel poslední tolar biskupa Troyera. Zcela poslední ražbou pak byla intronizační medaile Ekghova z roku 1759. Z příkazu císařovny Marie Terezie však byla činnost mincovny koncem 18. století ukončena.

Tato ojedinělá památka prezentuje výstavní expozice z dějin mincovnictví a medailérství olomouckých biskupů a arcibiskupů. Svými návštěvníky je oceňována zejména v částech, kde jsou představeny nástroje i stroje, kterých se využívalo při výrobě mincí. Interiér mincovny ukrývá expozice muzejního charakteru o kroměřížském mincování. Jsou tu k vidění cenné mincovní stroje a nástroje ze 17. století, předmincovní platidla, regionální medaile Kroměřížska, expozice s názvem Historie peněz na Moravě a České mince a medaile.

Budova mincovny je od roku 1998 plnohotnotným článkem v řetězci památkového fondu městské památkové rezerva v Kroměříži. Nadační fond kroměřížské mincovny společně s městem vydává nové pamětní ražby.

Biskupská mincovna má otevírací dobu od května do září v době od 9 do 17 hodin. Doba prohlídky bez průvodce trvá asi 30 minut.

Článek byl zobrazen 1 600 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA