Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hrad Točník

Hrad Točník si dal král Václav IV. postavit dvorskou hutí jako reprezentační sídlo a také jako bezpečné útočiště. Točník, jehož vývoj byl násilně přerušen husitskou revolucí, dodnes představuje jeden z vrcholů vývoje českých hradů na konci 14. století.

Hrad byl vybudován v letech 1395 - 1400 na vysokém ostrohu a od Zámeckého vrchu byl oddělen širokým a hlubokým příkopem, ze severní a jižní strany chráněn prudkými srázy. Hrad se poprvé připomíná roku 1398. A již od počátku byl projektován jako reprezentativní, architektonicky velmi vyspělá stavba. Po králově smrti (1419) odvezl z Točníka vše drahocenné král Zikmund. V roce 1421 byl hrad zastaven a od té doby se zástavní držitelé často střídali.

Po renesačních úpravách, provedených pány z Vartemberka a pány z Lobkovic, byl užíván až do období třicetileté války, během jejíhož průběhu zpustnul. Ještě v 17. století byl hrad obyvatelný. Roku 1733 byla v sále královského paláce založena poutní kaple sv. Bartoloměje. Poslední šlechtický majitel objektu Josef Colloredo Mansfeld daroval hrad ve dvacátých letech Klubu českých turistů.

Točník je dodnes nádhernou ukázkou architektury doby Karla IV. a patří mezi naše nejpůsobivější hradní zříceniny. Hrad Točník je znamenitou ukázkou vyspělého středověkého stavitelského umění, prolnutého prvky pozdějších stavebních úprav, např. sgrafitovou výzdobou purkrabského paláce. K pozoruhodným detailům patří kamenná erbovní galerie tvořící titulaturu Václava IV.

Probíhá zde historický experiment pod patronací ČAV a Národního technického muzea. Na vnější fasádě Královského paláce byla instalována replika středověkého šlapacího jeřábu. V současné době slouží k vyzdvižení natesaných trámů a břemen pod střechu paláce.

Ve dvouměsíčním období od 20. srpna do 20. října bude hrad patřit filmařům, kteří zde budou točit ruský film Faust režiséra Alexandra Sokurova dle předlohy Johanna Wolganga Goetha.

Návštěvní doba
březen, duben: sobota, neděle 10 - 12 hod., 13 - 16 hod.
květen: denně kromě pondělí 10 - 12 hod., 13 - 17 hod.
červen: denně kromě pondělí 10 - 12 hod., 13  - 18 hod.
červenec, srpen: denně kromě pondělí 9 - 12 hod., 13 - 18 hod.
září: denně kromě pondělí 10 - 12 hod., 13  - 17 hod.
říjen: sobota, neděle 10 - 12 hod., 13 - 16 hod.

Vstupné
základní: 50 Kč
zlevněné (děti do 15 let, studenti, důchodci, invalidé): 30 Kč
Symbolické (děti do 6 let): 1 Kč

Další informace najdete na http://www.tocnik.com/?sec=tocnik

 

Článek byl zobrazen 1 133 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA