Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lány

Barokní zámek v obci Lány uprostřed křivoklátských lesů nedaleko Prahy je oficiálním letním sídlem prezidentů České republiky. Nejstarší písemná zmínka o Lánech je z r. 1392. Už tehdy zde stávala dřevěná tvrz.

Ke konci 16. století obec zakoupil Rudolf II. a na místě původní tvrze nechal postavit jednoduchý lovecký zámeček v renesančním slohu, který byl roce 1652 přestavěn v barokním stylu. V roce 1658 připadlo sídlo rodu Schwarzenberků.

Současný exteriér zámku s pětibokým pseudobarokním rizalitem, s třetím patrem v podkroví mansardové střechy a s charakteristickými kupolemi je výsledkem fürstenberské eklektické přestavby z let 1902 – 1903. Od roku 1918 je zámek v majetku československého státu, do roku 1921 byl přestavěn architektem Josipem Plečnikem na letní sídlo prezidentů republiky.

Od 11. srpna 1921 zde až do své smrti dne 14. září 1937 sídlil T. G. Masaryk a po něm i ostatní hlavy našeho státu. Po smrti T. G. Masaryka byl lánský zámek využíván sporadicky, jen v době druhé světové války zde bydlel státní prezident dr. Emil Hácha. Pravidelně začal navštěvovat Lány až prezident Václav Havel. Jeho nástupce Václav Klaus zámek rovněž pravidelně využívá.

Zámek tvoří dominantu rozsáhlého parku. Ten byl založen teprve v polovině 19. století, po zasypání zámeckého příkopu. Jako součást parku byl zřízen rybník, později také skleníky. Současný vzhled parku je ovlivněn úpravami J. Plečnika. V těsné blízkosti zámku se rozkládá Lánská obora, část někdejší tzv. Velké obory z 18. století. Obora slouží zejména k chovu ušlechtilé lovné zvěře (jeleni, daňci, mufloni, jeleni sika) a nachází se v ní tzv. Dohodový dub, u kterého byla v roce 1922 podepsána Malá dohoda.

V návštěvních hodinách je přístupný zámecký park. V Lánech se nyní nachází muzeum TGM a pamětní síň CH. G. M. jako jedné ze zakladatelek ČČK. Nachází se zde také muzeum sportovních vozů.

Návštěvní doba
Zámek je většinou pro veřejnost uzavřen. Den otevřených dveří byl poprvé v historii roku 2000. Přístupná je pouze kaple a park, jehož úpravu vedl ve 20. letech 20. století jugoslávský architekt J. Plečnik.

Zámecký park:
duben (od 15. 4.) - říjen: st, čt 14 – 18hod., so, ne, svátky 10 – 18 hod.

Více informací najdete na http://www.lany.cz/?page=zajimavosti

 

Článek byl zobrazen 838 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA