Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Muzeum řemesel Letohrad

Muzeum řemesel Letohrad leží v podhůří Orlických hor ve východních Čechách. Muzeum má sídlo v památkově chráněném objektu barokní sýpky z roku 1750 v areálu Nového dvora. Prezentuje 50 ucelených expozic řemeslných dílen a živností z období 1840 – 1930. Je tak největším muzeem svého druhu v ČR a jeho význam dosahuje evropského formátu.

Zajímavé muzeum založil a provozuje místní podnikatel pan Pavel Tacl. Muzeum řemesel bylo otevřeno v roce 2000 a na ploše 1 650 metrů čtverečních podává obraz o způsobu života nejen řemeslníků, ale i ze života prostého lidu z počátku minulého století. Mezi nejzajímavější exponáty bezesporu patří dřevěný lis na lněný olej nebo ojedinělý mechanický dřevěný skanzen s 25 řemeslníky vyvedenými ve dřevě, kteří předvádějí 15 druhů řemesel. Kromě poměrně známých profesí, jako je třeba truhlář nebo řezbář, představuje také práci koláře, bednáře, šindeláře nebo kovotlačitele a řadu dalších řemesel. Jde o exponát s obzvlášť složitým dřevěným mechanismem, který zajišťuje pohyb jednotlivých postav. Turisté mohou navštívit i hostinec, četnickou stanici, hasičskou zbrojnici a další expozice mechanických dílen a zemědělství. Samostatnou expozici tvoří sto let stará školní třída vybavená fyzikálními modely a dalšími školními pomůckami včetně ukázek národních krojů.

Muzeum řemesel je součástí Společenského centra Nový dvůr, které nabízí svým hostům kromě prohlídky muzea ještě něco jiného. Turisté zde mohou navštívit ještě stylovou restauraci Nový dvůr nebo posedět v zahradní restauraci Na terase s pěkným výhledem na letohradský zámek. Ani děti a mladší návštěvníci Nového dvora se zde nebudou nudit. V centru Nový dvůr je umístěna ještě stálá výstava zvířat Fauna ČR, která prezentuje více než 120 vycpaných exemplářů zvířat, ptáků a ryb v přírodní scenérii, která je ozvučena originální zvukovou nahrávkou.

Otevírací doba pro návštěvnickou veřejnost je od dubna do října denně od 9 do 17 hodin a v období od listopadu do března od pondělí do pátku vždy od 9 do 16 hodin. Prohlídku muzea můžete projít sami individuálně nebo s průvodcem. Skupiny větší než 15 osob by měli svou prohlídku telefonicky předem objednat na tel. č. 465 621 555.

Do areálu Nového Dvora můžete vjet přímo osobním autem nebo autobusem, neboť je zde dostatek místa k parkování. Z letohradského náměstí je muzeum vzdáleno asi jen 300 metrů. Do Letohradu mohou cestovatelé přijet vlakem, neboť nádraží je vzdáleno přibližně 500 metrů od muzea a navíc je tu dobré značení směrových tabulí.

Prohlídku muzea je možné spojit s výletem do Orlických hor. Můžete se vydat k Zemské bráně, k Pastvinské přehradě, prozkoumat vojenské opevnění, případně navštívit zámek v Častolovicích, hrad Litice nebo další jiné pamětihodnosti a přírodní zajímavosti.

Více podrobných informací najdete na stránkách www.muzeumremesel.cz

Článek byl zobrazen 1 010 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA