Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Svojanov

Hrad Svojanov stojí na ostrohu nad Křetínským potokem při stejnojmenné obci. Obec Svojanov leží na pomezí Čech a Moravy v malebném údolí říčky Křetínky. První zmínka o obci Svojanov se objevila v roce 1287 ve Zbraslavské kronice. Základní vliv na vznik a rozvoj této obce měl vždy královský hrad Svojanov.

Počátky historie hradu Svojanova spadají do období kolonizace odlehlých koutů zemí koruny české. K takovým místům patřila i zdejší členitá část českomoravského pomezí, kudy od nepaměti procházela obchodní stezka. Až do poloviny třináctého století tu osidlování řídili premonstráti z Litomyšle, pod jejichž správu patřila i osada Svojanov.

Hrad Svojanov nechal kolem roku 1265 zbudovat český král Přemysl Otakar II. Nový hrad měl především střežit obchodní cestu z Litomyšle do Brna. Král železný a zlatý potřeboval zisky z obchodu a řemesel pro svou koncepci centrálně řízeného státu. Tak jako v celých Čechách, i na této zemské cestě, zvané později Trstenická, zřizoval osady a pevnosti.

Původně královský hrad Přemysla Otakara II., byl rozšířen v 15. stol. V roce 1569 byl hrad zničen požárem, po němž následovala rozsáhlá renesanční přestavba. Za třicetileté války byl Svojanov dvakrát dobyt Švédy a pobořen. K postupnému úpadku přispěly i následky prusko-rakouských válek v 18. století, a tak se z hradu stal obyčejný hospodářský dvůr. Po požáru v roce 1842 byl Starý palác přebudován do empírové podoby, renesanční křídlo však už zůstalo ruinou.

Přestože zub času a několik požárů hrad poničily, dodnes však stojí hláska obklopená hradbou, bašty, dům zbrojnošů a palác. Uvnitř empírového paláce je hradní muzeum a stálá expozice figurální keramiky J. Kutálka a replik středověkého skla. Středověký královský hrad Svojanov zve turisty a milovníky historie na prohlídku svých prostor. Překvapením pro příchozí zůstávají i nadále interiéry prvního poschodí palácové budovy.

Nový prohlídkový okruh návštěvníkům představí také některé doposud nepřístupné prostory. Nejdříve navštíví nejstarší část hradu, raně gotické sklepení s výstavou připomínající hradní pověsti a legendy. Poté   spatří  kuchyni,  instalovanou  do   podoby  z  2.  poloviny 19. století. Dále uvidí lovecký salonek s výstavou, věnovanou místní manufaktuře na zpracování grafitu. Projdou chodbičkou pro služebnictvo a sestoupí do mučírny. Kolem hladomorny, vězeňských kobek a hradní zahrady přejdou návštěvníci do domu zbrojnošů, kde si mohou prohlédnout výstavu historických dveří z Poličska.

Venkovní areál hradu je velmi rozmanitý. Po prohlídce vnitřních prostor můžete trávit neomezeně dlouhou dobu v exteriérech a v klidu si projít jednotlivé části. Můžete tak postupně navštívit vnější i vnitřní nádvoří, projít ochozy na středověkých hradbách, prohlédnout si torzo renesančního paláce Trčků z Lípy, vystoupit na vyhlídkovou plošinu hradní věže, odkud se otevírá nádherný pohled na okolní krajinu, nebo posedět v romantickém prostředí gotické zahrady se záhonky růží, bylinek a štěpnicí. Určité rozptýlení určitě přinese stádo koz kamerunských nebo voliéry s dravými ptáky a sovami.

V areálu hradu se nachází voliéry s dravými ptáky a v přilehlém okolí našli svůj domov další živočichové. Pokud kozy nespatříte ve výběhu, volně se procházejí hradem. Rozmanité prostředí areálu hradu připomíná jejich rodné prostředí, kozy obratně šplhají po skalách, jindy se zase procházejí parkány nebo spásají trávu v hradním příkopu.

Hrad Svojanov je tradičním místem konání nejrůznějších kulturních akcí, šermířských vystoupení, jarmarků s ukázkami řemesel, koncertů, divadelních festivalů apod.

Návštěvní doba
Od ledna do března o víkendech od 10 do 17 hodin.
V dubnu a říjnu o víkendech a státních svátcích od 9 do 17 hodin.
Od května do září denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin.
V červenci a srpnu denně včetně pondělí od 9 - 18 hod.
Poslední prohlídka začíná hodinu před koncem návštěvní doby.

Vstupné v roce 2009

Okruh A:
Hradní palác – interiéry přízemí a 1. patra s průvodcem
+ volná prohlídka areálu hradu bez průvodce:

Dospělí - 70 Kč
Děti, studenti, důchodci - 45 Kč
Rodina (rodiče + 2 děti) - 210 Kč

Okruh B:
Sklepení, kuchyně, mučírna, hradby, dům zbrojnošů s průvodcem
+ volná prohlídka areálu hradu bez průvodce:

Dospělí - 60 Kč
Děti, studenti, důchodci - 40 Kč
Rodina (rodiče + 2 děti) - 180 Kč

Okruh A+B:
Zvýhodněná cena pro oba prohlídkové okruhy s průvodcem
+ volná prohlídka areálu hradu bez průvodce:

Dospělí - 110 Kč
Děti, studenti, důchodci - 70 Kč
Rodina (rodiče + 2 děti) - 340 Kč

Okruh C:
Volná prohlídka areálu hradu (nádvoří, hradby, výstup na věž, zahrada) bez průvodce.

Dospělí - 25 Kč
Děti, studenti, důchodci - 15 Kč
Rodina - 75 Kč

Více informací najdete na http://www.svojanov.cz/

Článek byl zobrazen 956 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA