Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Konopiště

V samotném srdci Čech se uprostřed nádherné přírody nachází jeden z nejkrásnějších českých zámků. Historie Konopiště sahá až do 13. století, kdy byl založen původně jako gotická pevnost tehdejším biskupem Tobiášem z Benešova.

Hrad byl doplněn válcovitými věžemi, padacím mostem a připomínal typické francouzské pevnosti. Název hradu byl odvozen od konopí, které se zde hojně pěstovalo a následně i využívalo k provaznictví, oděvnictví, lékařství či k výrobě olejů. Když v roce 1327 došlo k vymření Benešovického rodu, stal se hrad na dlouhá staletí majetkem rodu Šternberků.

Za jejich vlády došlo také k prvním opravám a zásahům do středověké struktury hradu. Od 17. do 19. století se pak na Konopišti vystřídala celá řada významných šlechtických rodů, jako jsou například Hodějovští z Hodějova, Albrecht z Valdštejna, Michnové z Vacínova, Vrtbové z Vrtby a Lobkovicové. Svou barokní podobu hrad získal v 18. století a stalo se z něj rezidenční sídlo.

V roce 1887 odkoupil Konopiště následník trůnu František Ferdinand d´Este a zahájil jeho rozsáhlou přestavbu v duchu historického romantismu. Kromě samotného zámku přeměnil také jeho okolí. Vytvořil krajinářský park s Růžovou zahradou, skleníky se vzácnými teplomilnými rostlinami a alpinium s okrasným rybníčkem. Po zahradách a v parku jsou rozesety sochy a plastiky, z nichž mnohé pocházejí z dědictví po rodech Este a Obizzi z Itálie. FF d´Este byl známý jako vášnivý lovec a v okolí zámku pravidelně pořádal hony.

František Ferdinand nechal zámek vybavit vlastními rozsáhlými sbírkami, které získal jako dědictví po předcích nebo vlastní sběratelskou činností. Myslel však také na praktické věci a nechal zde zavést elektřinu a vodovod, fungovaly i koupelny a splachovací toalety. Zajímavostí bylo také zbudování hydraulického výtahu v severní části středního traktu. Tato technická památka pochází z konce minulého století a zajišťovala přepravu mezi přízemím a třemi podlažími zámku.

Během jeho pobytu na zámku Konopiště jen vzkvétalo. Následník rakousko-uherského trůnu se však stal společně se svou manželkou Žofií v roce 1914 obětí atentátu v Sarajevu. Tento útok měl za následek odstartování 1. světové války, při které zemřelo několik milionů lidí. Se smrtí arcivévody Františka Ferdinanda d´Este skončila i bohatá a vznosná éra zámku. Jejich tři osiřelé děti byly vystěhovány a zámek následně vyvlastněn.

V roce 1921přešlo Konopiště do vlastnictví československého státu, který jej i s parkem zpřístupnil veřejnosti. Poté přišla 2. světová válka a Konopiště se stalo sídlem hlavního štábu pro německé jednotky SS. Po osvobození byl zámek opět otevřen pro veřejnost, a do dnešní doby si uchoval stejnou podobu, kterou mu dal František Ferdinand. Kupodivu zůstalo uchováno i původní vybavení a rozsáhlé rodinné sbírky. Nyní začala o zámek bojovat pravnučka FF d´Este, kněžna Sofie z Hohenbergu, která žádá o jeho navrácení i s kompletními muzejními sbírkami.

Konopišti dominuje hlavní válcová věž se vstupní branou přístupnou po kamenném mostě. Na severovýchodě se nachází další věž tzv. Václavka, která kdysi sloužila jako vězení. Na zámku si můžete vybrat ze tří prohlídkových okruhů, kde navštívíte buď salony jižního zámeckého křídla, severního zámeckého křídla nebo také soukromé pokoje Františka Ferdinanda d´Este. V jednotlivých salonech můžete obdivovat lovecké trofeje, kterých je zde vystaveno přes 800 kusů a také zbraně. Za návštěvu jistě stojí tzv. Estenská zbrojnice, která uchovává nejcennější sbírku zbraní ve střední Evropě pocházejících z 15. -19. století. Zámek je vybaven nádherným dobovým nábytkem, porcelánem, historickými obrazy a freskami.

Pokud budete při prohlídce zámků pozorní, jistě si všimnete, že se v jednotlivých místnostech vyskytuje spousta předmětů s vyobrazením podoby Svatého Jiří. Tyto předměty sbíral FF d´Este po vzoru anglického krále EduardaVII. a chtěl jeho sbírku trumfnout. Šlo především o dýmky, mince, zbraně, meče, nádoby, korouhve, náhrobní kameny, sochy, obrazy a další věci, na nichž je patrná podoba tohoto světce. I když František Ferdinand věnoval této sbírce 20 let svého života, nestačil se s ní již anglickému králi pochlubit. Dnes na zámku tedy můžete navštívit Muzeum sv. Jiří i střelnici z roku 1900, kde jsou unikátní pohyblivé terče, jež nemají v republice obdoby. V zámeckém příkopu jsou dnes chováni dva himálajští medvědi Máša a Kazimír.

Milovníci motorek by si neměli nechat ujít návštěvu Muzea Konopiště, ve kterém jsou prezentovány stroje značky JAWA. Uvidíte zde motocyklové veterány, trofeje závodních úspěchů českých motocyklových značek ve 20. století a historické dokumenty. Toto muzeum je umístěno v budově penzionu Konopiště. Zámek Konopiště patří v současné době mezi nejvyhledávanější zámky v České republice. V sousedství konopišťského panství existuje řada historických pamětihodností a velké množství přírodních zajímavostí. V blízkosti se nachází například zámek Jemniště, hrad Český Šternberk, klášter Sázava, okresní město Benešov, Týnec n. Sázavou, románská rotunda i muzeum kameniny.

Autor: Jana Přibylová
Foto: www.zamek-konopiste.cz

Článek byl zobrazen 1 234 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA