Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Vlašim

Ve městě Vlašimi na nevýrazné ostrožně nad říčkou Blanicí se nacházel gotický hrad, který byl přebudován ve výstavný zámek. Původní hrad nechal postavit ve 14. století Hynek z Vlašimi.

Historie zámku sahá asi do roku 1303, kdy byl na jeho dnešním místě vybudován gotický hrad. V 16. století získali zdejší panství rytíři Vostrovcové z Královic. Jan Vostrovec, velmi bohatý a významný šlechtic, však po bitvě na Bílé hoře stanul na straně poražených, byl připraven o veškerý majetek a uvězněn. Nicméně povídá se, že ještě před zatčením ukryl na vlašimském zámku pohádkový poklad.

Od poloviny 15. století do poloviny století 16., kdy Vlašim vlastnil rod Trčků z Lípy a Vostrovcové z Kralovic, byl hrad postupně přeměňován na šlechtické sídlo. Zanedlouho bylo sídlo renesančně přestavěno. Renesanční zámek vycházel ze středověkého hradu - u nás netradičního kastelu francouzského typu, jehož dobu pamatuje zachovalá mohutná věž. V 18. a 19. století byl zámek rozšířen ve stylu novogotiky, mimo jiné přibyly v parku romantické stavbičky a tři vstupní brány nesoucí erby bývalých majitelů.

Od 18. století až do roku 1945 vlastnili zámek Auerspergové, kteří nechali zámek klasicistně upravit. Touto podobou se zámek chlubí dodnes.V expozici zámku se nacházejí původní zbraně, lovecké trofeje dřívějších majitelů, nářadí a oděvy dříve užívané a mnoho dalších zajímavých exponátů, které nám mnoho napoví o minulé době.

V uplynulých letech byla nejstarší část zámku generálně rekonstruována a slouží k prezentaci sbírek Muzea Podblanicka pro širokou veřejnost. Muzeum seznamuje návštěvníky s historií regionu a přírodou ve Vlastivědné expozici.

V údolí řeky Blanice přiléhajícím k vlašimskému zámku byla do 18. století obora s lovnou zvěří a zámecká zahrada. V poslední čtvrtině 18. století na jejich místě začali budovat tehdejší majitelé panství Marie Josefa z Trautsonu a její manžel Karel Josef z Auerspergu zámecký park v romantickém duchu. Postupně vznikl jedinečný přírodně krajinářský park doplněný množstvím romantických staveb a zákoutí.

Návštěvní doba
březen - prosinec: denně kromě pondělí 9 – 12.30, 1300 – 16 hod.
Poslední prohlídka dopoledne v 1130, poslední prohlídka v 1530 hod.

Vstupné
celý okruh: 30,- plné * 15,- děti, studenti, vojáci * 20,- důchodci
výstava: 10,- plné * 5,- děti, studenti, vojáci
slevy - Čtyřlístek, Isic, Itic,ICOM, Program Zelená karta, Zväz múzeí na Slovensku
zdarma -, členové AMG ČR, členové Vlastivědného klubu P.A.N. Vlasáka Vlašim

Článek byl zobrazen 752 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA