Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Česko - města, kraje, lokality

Na této stránce naleznete články a cestopisy k lokalitě „Česko“. Informace o lokalitě, rady a tipy na cesty, fotografie a další zajímavosti k lokalitě najdete zde: Česko.

Komplex lázeňských budov v Lipové

Jedná se o budovy vystavěné převážně až ve druhé polovině 19. století. Nevynikají sice významnou uměleckou hodnotou, takže se dosud nedostaly na seznam nemovitých kulturních památek, jedná se však o budovy se zajímavou architekturou a jsou součástí dějin Lipové.

celý článek

 

Národní přírodní rezervace Šerák – Keprník

Rozlehlá Národní přírodní rezervace se subalpínskými holemi chránící rovněž významné porosty horských klimaxových smrčin pralesovitého charakteru s příměsí klenu, jeřábu, uměle vysazené borovice kleče a limby – tzv. Branenská cenová kultura, nejvýše položený porost v celém Rakousku – Uhersku zřízený umělým zalesňováním.

celý článek

 

Kostel sv. Mikuláše v Mikulovicích

V roce 1903 byl přestavěn v historizujícím stylu. V interiéru se nachází reliéfní deska s výjevem čtyř evangelistů a ukřižování z 2. pol. 16. století, renesanční náhrobní deska majitele obce Wolfa Bibritsche z r. 1605.

celý článek

 

Staletý chráněný tis v Mikulovicích

Jeho stáří je odhadováno na 700 – 800 let, obvod kmene 298 cm, výška 13 m. Tis obecný červený (Taxus baccata L.) – u kostela odbočit na místní komunikaci, po pár metrech vlevo – dvůr rodinného domu č. p. 9.

celý článek

 

2 lípy u pomníku sv. Jana Nepomuckého v Mikulovicích

Jejich stáří je odhadováno na 150 až 180 let. Lípa srdčitá (Tilia cordata Miller) – obvod kmene 300 cm, výška 26 m. Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos Scop) – obvod kmene 328 cm, výška 25 m. - vedle autobusové zastávky v centru obce Mikulovice.

celý článek

 

Dub letní – „Dub u Dlabačů“ v Mikulovicích

Obec Mikulovice, místní část Široký Brod. Jeho stáří se odhaduje na 200 – 250 let, obvod kmene 448 cm, výška 27 m. Dub letní (Quercus robur L.) se nachází pod svahem u lesa po pravé straně, asi 50 m od mostu přes řeku Bělou do obce Hradec – Nová Ves ve směru na Mikulovice.

celý článek

 

Farní kostel Božího těla ve Staré Červené Vodě

Z 13. století je jednou z nejvýznamnějších nemovitých kulturních památek celého regionu. Nachází se na mírném návrší uprostřed vsi - na křižovatce okresních silnic, kde kdysi stával hřbitov. Nejstarší, přední část kostela pochází z 13. století.

celý článek

 

Barokní sloup sv. Trojice ve Staré Červené Vodě

Stojící na úpatí kamenného schodiště vedoucího ke vchodu do kostela Božího těla, pochází z 1. poloviny 18. století a je výtvarně cenný. Žulový sloup je osmiboký, kompozitní hlavice znázorňuje Boha Otce, který drží na klíně kříž s tělem Kristovým (u paty kříže je plastická holubice ducha svatého).

celý článek

 

Památník obětem 1. světové války ve Staré Červené Vodě

Areál kostela i s ostatními nemovitými kulturními památkami je ohraničen starou kamennou hřbitovní zdí. Do této zdi byl v roce 1929 osazen památník obětem I. světové války od významného krašského sochaře Obetha. Jedná se o obdivuhodné dílo přitahující kolemjdoucí tím, jako kdyby chtělo každému spěchajícímu něco říci, donutit jej k zastavení ...

celý článek

 

Stará a Nová kaolinová jáma

Povrchové doly na kaolinit v katastru obce Stará Červená Voda skrývají zajímavou technickou památku. Z Nové kaolinové jámy se zachoval železniční tunel, který je jedním ze dvou v jesenickém okrese. Tunel má velmi dobře zachovalý portál s pilastry z roku 1921 a původní konzolou, která nesla havířský prapor.

celý článek

 

Kostel sv. Filipa ve Vápenné

Dominanta a nejvýznamnější kulturní památka obce. Byl postaven v klasicistním slohu v letech 1780 až 1781. Alois Bauch z Vidnavy vytvořil překrásné malby v interiéru někdy na přelomu 19. a 20. století. Nemovitou kulturní památkou je také starý hřbitov z lomového neomítnutého kamene, rozprostírající se kolem kostela.

celý článek

 

Boží muka ve Vápenné

Nachází se u silnice na kraji obce Vápenná při výjezdu směrem na Žulovou. Jsou ukázkou zajímavé práce lidových zednických mistrů ve stylu pozdního baroka 2. poloviny 18. století.

celý článek

 
 
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA