Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Česko - města, kraje, lokality

Na této stránce naleznete články a cestopisy k lokalitě „Česko“. Informace o lokalitě, rady a tipy na cesty, fotografie a další zajímavosti k lokalitě najdete zde: Česko.

Hrad Potštejn

Hrad Potštejn je jedna z největších zřícenin v ČR. Založen byl pravděpodobně koncem 13. století příslušníky rodu Drslaviců. Býval nejmohutnějším a nejpevnějším hradem v celém Podorlicku. Ke známým osobnostem spojeným s hradem patří loupeživý rytíř Mikuláš, kterého zde budoucí král Karel IV. nejprve obléhal a posléze porazil.

celý článek

 

Středověký hrádek Závada

Pozůstatek středověkého hrádku najdou turisté v Panském lese vpravo od hlavní silnice Závada – Bohuslavice. O tom, že se vskutku jedná o středověký hrádek, svědčí nálezy několika sond z let 1930 až 1953. K nejzajímavější archeologickým nálezům patří několik úlomků keramických nádob z období 14. – 15. století.

celý článek

 

Státní zámek Náchod

Státní zámek Náchod

Zámek v Náchodě je rozsáhlý stavební komplex o pěti nádvořích. Dřívější gotický hrad z 2. poloviny 13. století byl v polovině 16. století přestavěn na renesanční zámek. V polovině 17. století Ottavio Piccolomini zahájil rozsáhlé úpravy a spojil styl nedobytné pevnosti s luxusem barokního paláce. Dnešní podobu získal zámek na počátku 18. století.

celý článek

 

Sychrov je zámek ze Zlatovlásky

Sychrov je zámek ze Zlatovlásky

Zámek Sychrov najdou příznivci historie v severovýchodní části Čech. Sychrov coby nejpohádkovější zámek Libereckého kraje leží poblíž Turnova kousek před branami Českého ráje. Zámek je nejen oblíbeným cílem výletníků, ale také filmařů. Kdopak by neznal nádhernou pohádku Zlatovlásku, Kočičího prince nebo Nesmrtelnou tetu?

celý článek

 

Zoopark v Chomutově slaví letos 35. narozeniny

Zoopark v Chomutově slaví letos 35. narozeniny

Podkrušnohorský zoopark Chomutov má ve svém rodném listu rok založení 1975. V letošním roce tedy slaví 35. výročí své existence. Tato zoologická zahrada se specializuje na chov zvířat pocházejících z Evropy, částečně Asie a také části území severní Afriky. Návštěvníci zde najdou také stará plemena domácích zvířat z různých částí Evropy.

celý článek

 

Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou

Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou

Zámek v Chlumci nad Cidlinou představuje jedno z vrcholných děl barokní zámecké architektury u nás. Barokní zámek s názvem Karlova Koruna nechal vystavět jako své letní sídlo hrabě František Ferdinand Kinský podle plánů jednoho z nejproslulejších barokních stavitelů tehdejší doby Jana Santiniho Aichela v letech 1721-1723.

celý článek

 

Hrad Velhartice má světově unikátní kamenný most

Hrad Velhartice má světově unikátní kamenný most

Romantický šumavský hrad Velhartice je bývalým sídlem výrazné postavy z okolí českého krále Karla IV. - Buška z Velhartic. Návštěvníky určitě překvapí nejen svým nevšedním obranným systémem, ale určitě také zalesněnými stráněmi jednoho z nejkrásnějších pošumavských údolí.

celý článek

 

Hrad Helfštýn je místem srazu uměleckých kovářů

Hrad Helfštýn je místem srazu uměleckých kovářů

Ojedinělý hrad Helfštýn s nejdelšími hradebními zdmi v České republice je umístěn v zalesněném kopci nedaleko Lipníku nad Bečvou. Hrad vybudovaný na hřebeni nad údolím řeky Bečvy v minulosti střežil hlavní obchodní cestu do Slezska. Každoročně se zde koncem srpna pořádá mezinárodní setkání uměleckých kovářů „Hefaiston“.

celý článek

 

Březnický zámek má unikátní knihovnu

Březnický zámek má unikátní knihovnu

Původ zámku Březnice je možné najít v gotické tvrzi staročeského rodu Buziců z 1. poloviny 13. století. Buzicové odvozovali svůj původ od bájného Bivoje, a proto měli ve znaku kančí hlavu. Unikátem březnického sídla je tzv. Lokšanská knihovna, která je nejstarší renesanční zámeckou knihovnou v Čechách.

celý článek

 

Hrad Zvíkov je skvost českého stavitelského umění

Hrad Zvíkov je skvost českého stavitelského umění

Stavbu hradu Zvíkov započal Václav I. ve 13. století a dokončil ji Přemysl Otakar II. Hrad měl strategickou polohu na skalním ostrohu a sloužil jako opěrný bod královské moci. Původně královský hrad bývá často označován jako král českých hradů. Hrad Zvíkov patří bezesporu mezi skvosty české raně gotické architektury.

celý článek

 

Zámek Buchlovice

Zámek Buchlovice

Buchlovický zámek z přelomu 17. století právem patří k nejvýznamnějším barokním zámkům na Moravě. Barokní zámek Buchlovice postavený ve stylu italské vily je obklopen unikátním parkem středoevropského významu, který rozhodně stojí za návštěvu.

celý článek

 

Rytířský hrad Bouzov

Rytířský hrad Bouzov

Pohádkový hrad Bouzov najdou výletníci na severní Moravě mezi obcemi Doly a Bouzov. Hrad je viditelný z dalekého okolí a okouzluje svou mohutností i počtem věžiček. Romantika hradu a okolního prostředí zlákala filmaře k natočení pohádek Pyšná princezna a Princezna Fantagiro. Hrad tvořil také kulisu pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

celý článek

 
 
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA