Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Česko - města, kraje, lokality

Na této stránce naleznete články a cestopisy k lokalitě „Česko“. Informace o lokalitě, rady a tipy na cesty, fotografie a další zajímavosti k lokalitě najdete zde: Česko.

Poklona sv. Vendelína v Ladné

Poklona sv. Vendelína stojí v parčíku na křižovatce u místa zvaného Rasovna. Drobná stavba půlkruhového půdorysu s odstupňovaným soklem je přístupná dvěma stupni. V horní části poklony je půlkruhově zaklenutá nika, v níž je socha světce.

celý článek

 

Boží muka u nádraží v Ladné

Čtyřboká boží muka stojí u nadjezdu poblíž železniční zastávky. Patka čtvercového půdorysu je několikrát odstupňovaná a ukončená soklovou římsou. Na ní stojí čtyřboká lucerna, prolomená do dvou stran půlkruhově zaklenutými nikami, v nichž je obraz Krista a P. Marie.

celý článek

 

Minaret v Lednici

Ke stavbě lednického minaretu se traduje historka. Velký mecenáš umění Alois Josef I. z Lichtenštejna se údajně nejdříve zabýval myšlenkou postavit lednickým nový kostel na místě takzvaného Obecního domu. Proti tomuto záměru se prý mezi poddanými zvedl odpor.

celý článek

 

Janův Hrad

Umělá hradní zřícenina byla vybudována v letech 1807 - 1810 podle projektu Josefa Hardtmutha. Byla pojmenována po Janu z Lichtenštejna, ve 14. století významném členu rodu. Jednopatrová zřícenina hradu se čtyřmi polozbořenými věžemi má v prvním patře velký rytířský sál a čtvercové nádvoří obehnané vysokými hradbami se střílnami.

celý článek

 

Kaple sv. Floriana v Moravském Žižkově

Roku 1852, tedy právě před 150 lety, byla na tehdy volném prostranství žižkovské návsi dokončena stavba zděné zvonice v podobě kapličky. Byla postavena na místě původní, dřevěné zvonice. Stalo se tak za působení prvního žižkovského starosty - Matouše Haluzy.

celý článek

 

Naučná stezka Děvín

Tradiční a turisty vyhledávaná trasa naučné stezky prochází Národní přírodní rezervací Děvín, významnou krajinnou dominantou Pavlovských vrchů. Trasa naučné stezky je vedena po značených turistických trasách (červená, zelená) s nástupy z Dolních Věstonic, Pavlova a po dvou cestách od silnice mezi Pavlovem a Klentnicí.

celý článek

 

Hrad Děvičky

Na severním výběžku Děvína byl kolem roku 1222 postavený strážní zeměpanský hrad na ochranu zemské cesty směřující z Rakouska do vnitrozemí zvaný Dewiczky. Ve 13. století došlo ke kolonizaci kraje německým obyvatelstvem a od té doby se Děvičky začínají připomínat pod německým názvem "hauss Maydberch".

celý článek

 

Děvín

Vrch Děvín je se svými 554,5 m nejvyšším a nejmohutnějším vrchem Pálavy. Za jasných dnů z něj lze dohlédnout až k alpským vrcholům a k táhlému obrysu Malých Karpat na Slovensku.

celý článek

 

Milovický les

Jižně a jihovýchodně od Pavlova leží pahorkatina Milovického lesa tvořená teplomilnými doubravami a dubohabřinami. Nejcennější část se stepní vegetací a chráněnými druhy rostlin a živočichů je chráněná jako přírodní rezervace Milovická stráň. Většinu rozlohy Milovického lesa ale tvoří dvě obory – Klenotnická.

celý článek

 

Pustý zámek

Reliéfní pozůstatky opevnění, na mapách označovaného jako Pustý zámek, leží mezi silnicí z Bulharů do Milovic a řekou Dyjí, na výběžku do jednoho z jejich záhybů. Místo je v období vegetace dokonale ukryto pod vzrostlými stromy a zarostlé vysokou trávou ...

celý článek

 

Farní kostel sv. Jiljí v Dolních Dunajovicích

Farní kostel sv. Jiljí stojí na vyvýšeném místě uprostřed obce od počátku 16. století. Boční oltář sv. Jana Nepomuckého, Matky boží, sv. Kříže a sv. Rocha - přenesen z někdejší zrušené viniční kaple.

celý článek

 

Anenský vrch u Bavor

Přírodní památku Anenský vrch tvoří kopec ležící as 1,5 km severozápadně od Mikulova a 1 km jižně od Bavor na západním okraji Pálavy. Na svazích Anenského vrchu lze najít stepní společenstva s výskytem kosatce nízkého a hlaváčka jarního.

celý článek

 
 
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA