Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Česko - města, kraje, lokality

Na této stránce naleznete články a cestopisy k lokalitě „Česko“. Informace o lokalitě, rady a tipy na cesty, fotografie a další zajímavosti k lokalitě najdete zde: Česko.

Socha Mistra Jana Husa v Ledči nad Sázavou

Na západní straně Husova náměstí se nachází socha Mistra Jana Husa v nadživotní velikosti, kterou zhotovil táborský sochař Rudolf Kubeš z umělého kamene.

celý článek

 

Smírčí kámen v Ledči nad Sázavou

Byl původně zazděn do zahradní zídky domu č. p. 222 v Koželské ulici, později byl přemístěn do boční ulice Hůrka. Je na něm vytesán velký kříž a při vedlejší straně meč.

celý článek

 

Synagoga v Ledči nad Sázavou

Židovská synagoga stojí nedaleko Husova náměstí v ulici Na Potoce. Byla postavena roku 1739 náhradou za dřevěnou synagogu z roku 1606, která vyhořela.

celý článek

 

Kostel sv. Petra a Pavla v Ledči nad Sázavou

Založení kostela sv. Petra a Pavla se datuje na počátek 14. stol. Presbyterium a severní boční kaple Panny Marie jsou gotické z doby kolem roku 1400.

celý článek

 

Kostel Nejsvětější Trojice na hřbitově, Ledeč nad Sázavou

Postaven byl roku 1585, kdy stavbu povolil ledečským měšťanům majitel panství Jaroslav Trčka z Lípy. O vzniku kostela svědčí nápis uvnitř „Léta 1585 tento chrám Páně nákladem některých dobrých lidí měšťanů v Ledči jest vyzdvižen“.

celý článek

 

Židovský hřbitov v Ledči nad Sázavou

Židovský hřbitov se nachází v západní části města v sousedství nového hřbitova. Byl založen v roce 1601. Pochováno je tu na tisíc občanů židovského vyznání. Pocházejí nejen z města, ale i z Vilémovic, Zahrádky, Číhoště a dalších vesnic v okolí. Od roku 1942 se na hřbitově nepochovává. Hřbitov patří mezi nejstarší v Čechách.

celý článek

 

Hrad Ronovec

Ronovec je bývalý raně gotický hrad, nyní hradní zřícenina, která se rozkládá mezi Dolní Krupou, Břevnicí a Kojetínem. Byl založen bohatým a výbojným pánem Smilem z Lichtenburka kolem roku 1265 v místech, kde ještě ve 12.století stával dřevěný hrádek, jež lehl popelem.

celý článek

 

Vlastivědné muzeum v Dolní Krupě

Historie muzea začíná na květnou neděli 14. dubna 1957. Tehdy nadšený milovník přírody a historie, pan Josef Čapek, nalezl nedaleko dnes chráněného smrku pod Ronovcem první keramický zlomek nádoby z 13. století.

celý článek

 

Kostel sv. Markéty, Golčův Jeníkov

Nejstarší dochovanou stavební památku Golčova Jeníkova představuje hřbitovní kostel sv. Markéty. Svému účelu sloužil již ve 14. století. Písemné doklady o jeho založení však chybějí.

celý článek

 

Děkanský kostel sv. Františka Serafínského, Golčův Jeníkov

Děkanský kostel sv. Františka Serafínského na severním konci náměstí tvoří jednu z dominant Golčova Jeníkova. Ačkoliv byl postaven až v 19. století, první zmínky o zdejším kostele se datují již do roku 1359.

celý článek

 

Kostel svatého Víta v Havlíčkově Borové

Pozdně gotický kostel sv. Víta stojící na kopci, jehož vrchol se vypíná do výšky 637 m n.m., je zdaleka viditelnou dominantou této části Českomoravské vrchoviny.

celý článek

 

Rodný dům Karla Havlíčka Borovského

Dům byl postaven v roce 1818 otcem Karla Havlíčka Matějem Havlíčkem, který v něm zřídil svůj kupecký krám.

celý článek

 
 
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA